Blog

5 SEO marketing tips voor betere vindbaarheid in 2021

Michael
5 minuten

De algoritmes van zoekmachines veranderen elke dag. Voor Google is het een continu proces. Wil je zelf relevant blijven en hoog in de resultaten terecht blijven komen, dan moet je telkens kleine technische aanpassingen doen of je content op een reguliere basis uitbreiden. Het is een ongrijpbaar en onvoorspelbaar iets, die algoritmes. Maar voor veel bedrijven is het van groot belang om hier alert op te blijven.


Naast alle dagelijkse aanpassingen zijn er ook andere manieren waar je jouw online positionering mee kunt aanpassen. Voor de beste start of een stevige update van SEO-marketing hebben we 5 tips op een rij gezet. Met onze tips voor jouw zoekmachine optimalisatie kan je vandaag al aan de slag!

1. Optimaliseer je titels

Een mogelijke klant die op zoek is naar een bepaald onderwerp zal snel klikken op een pakkende titel. De titel die je website heeft in zoekmachines wordt de metatitel genoemd en deze kan je simpel instellen in het backend van je website. Dit is ook de titel die wordt getoond in het tabblad als de desbetreffende pagina open staat in de browser.

We zien vaak terug dat er op bepaalde pagina's geen relevante metatitel wordt meegegeven. De juiste metatitel is ontzettend waardevol voor Google. In de algoritmes wordt namelijk direct uitgelezen waar een pagina over gaat. Als dit een match is met de zoekwoorden die zijn ingevoerd, dan is de kans veel groter dat je hoog in de zoekresultaten terecht komt.

Een voorbeeld. Het komt nog vaak voor dat de metatitel op een homepage bestaat uit het woord  'Home’ gevolgd door de Bedrijfsnaam. 'Home' zegt waarschijnlijk niets over de zoekopdracht die is ingevoerd. Een bedrijfsnaam doet dit ook lang niet altijd. Gevolg? Een potentiële klant zal er minder snel op klikken.

Op het moment dat er een relevante metatitel is ingevoerd: ‘Jouw nieuwe website of platform · SMIT. Digitaal vakmanschap’, is de kans op een websitebezoek veel groter. Daarbij sluiten deze bezoekers in veel gevallen ook perfect aan bij de doelgroep.

2. Optimaliseer de snelheid van je website

De snelheid van je website is niet alleen fijn voor de gebruiker, maar komt zeker je SEO ten goede. Zoekmachines kunnen uitlezen hoe snel jouw website is en beslissen mede op basis van deze snelheid een Google-rank voor je website. Met bepaalde online tools kan je vrij gemakkelijk meten hoe snel je website op dit moment is. PageSpeed Insights is een tool van Google zelf.

Hoe kan je je website snelheid verbeteren?

Veel problemen met de snelheid ontstaan door het gebruik van te grote afbeeldingen. Dit zorgt voor een minder prettige laadtijd van je website. Als oplossing voor deze problemen bestaan technieken waarmee je geüploade afbeeldingen kan opvangen en kan laten transformeren naar de perfecte online afmetingen. SMIT. hanteert een imageserver die op de achtergrond je afbeeldingen gereed maakt om online te presenteren, inclusief de juiste technische eisen.

Andere factoren zijn externe scripts die moeten worden ingeladen, zoals een extern chatsysteem of een betaalplatform.

Coderen op de correcte manier

Jouw website bestaat uit een broncode waar de crawlers van Google non-stop doorheen gaan. Vanuit deze code bepaalt Google waar je terecht komt in de resultaten. Een compacte en juiste broncode zorgt voor meer overzicht en betere zoekresultaten voor de robots van Google.

Standaard houden onze smitten rekening met het bouwen en toepassen van de juiste technieken om je website zo snel en compact mogelijk te maken.

Zullen we contact met je opnemen?

Ben je nu even niet in de gelegenheid om contact op te nemen? Dat is geen probleem. Als je jouw telefoonnummer bij ons achterlaat informeren we je telefonisch over dit onderwerp!

3. Zorg voor een goede interne linkstructuur

Het is waardevol om je website te verrijken met interne links. Op deze manier verbind je de pagina’s van je website tot een samenhangend, functioneel geheel. Als de interne linkstructuur niet op orde is, heb je kans op hoge bouncepercentages, dalende pagina-autoriteit en een slechte user experience (je ziet, ook wij gebruiken interne links). We noemen zo'n pagina zonder interne linkstructuur een zogeheten 'orphan'-pagina. Voor zoekmachines is het lastiger om deze pagina’s te vinden. Deze pagina’s krijgen namelijk geen waarde mee vanuit andere pagina’s. De kans is klein dat er dan wel bijvoorbeeld externe backlinks aanwezig zijn.

Pagina-autoriteit betekent dat er in de achtergrond van de zoekmachines een cijfer gegeven wordt aan een pagina binnen je website. Dit is een cijfer van 1 tot 100. Het is een belangrijke indicatie van hoe hoog deze pagina in de zoekresultaten kan scoren.  De autoriteit kan stijgen door goede externe links naar de pagina toe. Ook door interne linkbuilding kan een pagina hoger aanzien krijgen. Een contentpagina kan een hogere score krijgt dan een homepagina, doordat er veel gelinkt wordt naar interessante content. In de praktijk zien we dat de homepage vaak de meeste links binnenkrijgt en dus de hoogste autoriteit heeft.

4. Kwalitatieve content is belangrijk

Content is een van de belangrijkste factoren voor de vindbaarheid op het internet. Uiteraard bevat je website standaard content die vanaf het begin beschikbaar is. Deze content zou je zelfs door een SEO-expert kunnen laten optimaliseren. Het updaten van deze content is zeer waardevol, zeker als de bedrijfsstrategie of positionering verandert. Nieuwe onderwerpen of uitdagingen in jouw business? Vertel erover op je website.

De juiste interessante nieuws en blog artikelen slaan aan bij je doelgroep

Naast het updaten van de standaard pagina's, raden wij aan om regelmatig nieuwe content te delen op je website. Nieuwsberichten zijn een uitkomst om je doelgroep aan te spreken via de zoekmachines, maar ook via social media. Bij de meeste bedrijven gebeurt er elke dag wel iets om te delen met de buitenwereld. Volgers op social media vinden het simpelweg leuk om updates te lezen en je bent vaker in de picture bij potentiële klanten.

Niet alleen zichtbaarheid, maar juist ook vindbaarheid

De algoritmes van Google lezen je website continu. Op het moment dat er nieuwe content op je website wordt gepubliceerd merkt Google dit na enige tijd automatisch op. Dit resulteert in een hogere Google-ranking. Websites die jarenlang niks aan hun content doen zullen automatisch steeds lager wegzakken in de zoekmachines en na verloop van tijd veel minder relevant worden.

Het CMS van SMIT. heeft de mogelijkheid om gemakkelijk nieuwsberichten te schrijven, in te plannen en te publiceren. Benieuwd naar de mogelijkheden? Michael geeft je graag meer informatie.


Michael Designer / Projectmanager

Michael helpt je graag verder

Heb je vragen over dit specifieke onderwerp. Of wil je gewoon een kop koffie komen drinken om te brainstormen? Neem gerust contact op, dan gaan we aan de slag.


5. Zorg dat jouw website gebruiksvriendelijk is

Gebruiksvriendelijkheid van je website is ook een belangrijk aspect van een succesvolle website. Websitebezoekers hebben steeds meer eisen als het op webdesign en functionaliteit aankomt. Een website die vriendelijk in gebruik is houdt bezoekers langer vast, zoekmachines vinden dat prettig. Daarom is het belangrijk dat er goed wordt nagedacht over de gebruikerservaring, de doelgroep en de 'needs' van je gebruikers. Hoe beter de cijfers van je website, hoe hoger je in Google komt.

De webdesigners van SMIT. houden bij het maken van een website standaard rekening met de gebruikerservaring. Er vinden van te voren brainstormsessies plaats en er worden customer journeys uitgeschreven om de doelgroep in kaart te brengen.

Zorg dat ook jouw zoekmachine optimalisatie op orde is

Zo… nu kan je naar aanleiding van deze 5 optimalisatie tips gemakkelijk checken of ook jouw SEO op orde is. Dus waar wacht je nog op? Mocht je extra informatie willen over hoe je dit het best kan aanpakken, dan kan je gemakkelijk een gratis consult inplannen bij SMIT. Digitaal vakmanschap. Je bent een belletje verwijderd van een beter vindbare website!

We denken graag met je mee!

Neem vrijblijvend contact op en plan een gratis brainstormsessie, gewoon om te kijken of het klikt.