Blog

Reviews, hoe en waarom?

Tjardo
4 minuten

Bent u tevreden vertel het een ander, bent u ontevreden vertel het ons. Wie dit voor het eerst heeft gezegd en wanneer is onduidelijk. Wel is duidelijk dat dit idee niet nieuw is en dit de basis is van mond tot mond reclame.


Als jouw buurvrouw, buurman, collega of een kennis een positieve ervaring deelt over een winkel, restaurant of vakantiebestemming is het goed mogelijk dat die ervaring jouw toekomstige keuze zal beïnvloeden. Jouw relatie met degene die de ervaring heeft gedeeld is ook bepalend voor hoe dit jouw toekomstige keuzes zal beïnvloeden.

Zeg nou zelf, wanneer die ene vervelende oom of tante heel enthousiast is over een restaurant of hotel, zal je eerder kiezen om die plek te mijden. Tegelijkertijd wanneer die leuke collega enthousiast over een café praat ben je eerder geneigd daar ook eens een drankje te gaan doen. 

Wat is een review?

In de hiervoor omschreven situaties spreken we van referenties of reviews. Waar deze reviews zich vóór het internet verspreidde via verjaardagen of gastenboeken, zijn er sinds het internet tal van mogelijkheden om reviews te delen.

Er zijn websites die specifiek bedoeld zijn voor het delen van feedback of reviews. Denk hierbij aan Feedback Company, Trustpilot en Kiyoh. Dan zijn er ook nog websites die gericht zijn op een specifieke branche, in Nederland was Iens hier jarenlang de website voor restaurant reviews. Iens is inmiddels overgenomen door Trip Advisor en opereert nu onder de naam van “The Fork”.

Ondanks dat je alleen een review kunt plaatsen wanneer je ook een reservering hebt gemaakt bij een restaurant, staat het rating systeem nog wel ter discussie. Dit werd onderzocht door de makers van Rambam en de uitkomst was verrassend: kijk hier de aflevering terug

Ondanks dat er kanttekeningen te plaatsen zijn bij sommige review-websites,

zijn de reviews hoe dan ook belangrijk. In de eerste plaats omdat veel consumenten reviews raadplegen voor ze beslissen een product te kopen. Consumenten lezen tot wel tien reviews alvorens zij een lokaal bedrijf vertrouwen. 

Bekende voorbeelden van websites die het verzamelen en inzetten van reviews haast tot een kunst hebben verheven zijn Coolblue en Booking.com. Beide zorgen dat wanneer je een aankoop hebt gedaan via de website jij als klant wordt gevraagd om een review te plaatsen. 

Booking.com toont bij reviews, mits daar toestemming voor is gegeven, ook wie de review heeft geplaatst. Zo kan een bezoeker bepalen of hij meer waarde hecht aan de review van een jong gezin met kinderen, of een ouder echtpaar zonder kinderen. Coolblue verleidt klanten tot het geven van een review door ze kans te laten maken op een cadeaubon. Dat laatste motiveert klanten dan ook weer een zo leuk mogelijk review te plaatsen. Lees hier een aantal van meest opvallende reviews.

Thuisbezorgd of Takeway gebruikers staan wat dat betreft ook vaak garant voor leuke en of vreemde reviews. Lees hier 16 opvallende reviews.

Het belang van reviews in het beslissingsproces van consumenten verschilt per branche. Hieronder een top tien met bedrijven waarvoor reviews het meest belangrijk zijn.  

Top Industries for Online Reviews

  • Restaurants
  • Grocery stores
  • Medical
  • Clothing stores
  • Hotels
  • Entertainment
  • Automotive
  • Hair and Beauty
  • Pet services
  • Car dealerships

Naast de rol van reviews in het beslissingsproces van potentiële klanten, conversie, zijn reviews ook belangrijk voor de online vindbaarheid van bedrijven.

Zoals ook te lezen is in ons blog over SEO beoordeelt Google website op verschillende onderdelen. Google beoordeelt websites op basis van autoriteit, populariteit, relevantie en techniek. Reviews dragen bij aan de mate waarin Google autoriteit en populariteit kan meten. 

Reviews die via Google zelf worden gegeven zijn hierbij vanzelfsprekend van belang. Stel dat er twee bedrijven zijn uit dezelfde branche in dezelfde regio, maar de een heeft 3 slechte reviews en de ander heeft 25 goede reviews. In dat geval zal het bedrijf met de goede reviews hoger komen op de SERP (Search Engine Result Page).

Reviews via andere platformen zoals de eerder genoemde Trustpilot, Kiyoh en Feedback Company, zorgen naast reviews ook voor extra linkbuilding. Ook dit was al beschreven als een belangrijke pijler voor autoriteit van een webpagina. Op deze manier dragen reviews op externe pagina’s op meerdere manieren bij aan betere resultaten in zoekmachines.

Hoe kom je aan reviews?

Als je wacht tot klanten uit zichzelf een review plaatsen over jouw bedrijf of product, dan is de kans groot dat je meer negatieve dan positieve reviews zal ontvangen. Mensen zijn nou eenmaal eerder geneigd om in de pen of op het toetsenbord te klimmen wanneer ze niet tevreden zijn, dan wanneer ze wel tevreden zijn.

Mocht dit gebeuren, kies er dan niet voor om een negatieve review te verwijderen, dit levert meestal alleen maar meer negatieve reviews op. Reageer op de review en biedt, indien mogelijk, een oplossing aan. 

Maar hoe kom je dan wel aan reviews? Dat is mede afhankelijk van het soort product of dienst die je aanbiedt. Hoeveel klanten heb je per dag of per maand? Als je veel klanten hebt kun je via e-mail na levering van het product, vragen of alles naar wens is en of de klant andere klanten wilt helpen met een review.

Heb je transacties per maand dan kan het lonen om klanten persoonlijk te benaderen voor een review. Of denk eens na over een kaart via de post of een klein presentje om met je verzoek om een review te schrijven, mee te sturen. Verzoeken via e-mail maken het makkelijk voor de klant omdat je de juiste link kunt meesturen waar de klant een review kan achterlaten.

Wanneer je reviews via een extern platform ontvangt, is het de moeite waard om dit te integreren op jouw website zodat bezoekers zien hoe bestaande klanten jouw bedrijf waarderen. 

Wil je meer weten over de mogelijkheden van reviews en de mogelijkheden om deze te integreren in een website, neem dan contact met ons op of laat een review achter, in beide gevallen horen we graag van je.

We denken graag met je mee!

Neem vrijblijvend contact op en plan een gratis brainstormsessie, gewoon om te kijken of het klikt.