Blog

6 redenen waarom we terug naar kantoor gaan

Pieter
7 minuten

Eindelijk! Groen licht! We mogen weer naar kantoor. We hoeven je niet te vertellen over hoe vreemd het afgelopen jaar is verlopen, de hele wereld heeft tenslotte deze corona crisis doorgemaakt. Thuiswerken is handig en het is vooral fijn dat het mogelijk is, toch zijn er veel mensen die hier na een tijdje op uitgekeken zijn. Dit geldt ook voor veel van onze smitten.


Helaas kunnen we nog niet zeggen dat we van de Covid-crisis af zijn. Het laat een schrijnend spoor na over de hele wereld. Pandemische druk dwingt mensen om een stapje terug te doen en om zich heen te kijken; wat gebeurt hier nou eigenlijk? In elk aspect van ons leven heeft de wereld zich aangepast naar een nieuw normaal. Gelukkig zien we op dit moment verbeteringen en er zijn weer wat meer 'oude normale' dingen toegestaan. Maar er is toch nog een lange weg te gaan.

Thuiswerken is geweldig, maar niet voor iedereen weggelegd

Voor iedereen was het in het begin extra spannend, omdat we niet wisten wat er op ons af ging komen. Bij SMIT. hebben we altijd al de mogelijkheid gehad om thuis te werken. En gaandeweg hebben wij onze weg hierin gevonden. Ook met Covid zijn we erachter gekomen dat ons werk prima voortgezet kan worden op afstand. Dit heeft voor ons veel stress en problemen weggenomen.

Als we het hele thuiswerk verhaal van de positieve kant gaan bekijken: met joggingbroeken en geschikte shirts de meetings in Zoom, Google Hangouts en Microsoft Teams voeren. Maar ook spontaan boodschappen doen, meer maaltijden thuis koken en even de was in de wasmachine doen, zodat je partner na het werk op de bank kan neerploffen. Ook collega's met kinderen hebben het als prettig ervaren. Door Covid kon er meer tijd doorgebracht worden met de kids. Dit zijn voordelen die toch om de hoek komen kijken op het moment dat je thuis aan de keukentafel of in je kantoor zit te werken. Elke thuiswerker heeft hier gebruik van gemaakt. En terecht.

Misschien niet verrassend, maar in werkelijkheid ging deze manier van werken na een tijdje vervelen. De hype van werken op afstand was niet in elke situatie ideaal. Hoewel we dankbaar waren (en nog steeds zijn) dat we een baan hebben in een branche die goed loopt, snakten veel van ons naar face-to-face interactie, zowel met collega's als met klanten. De lunch met het team, waar gesproken wordt over koetjes en kalfjes en de grappen die tussen het werk door gemaakt worden hebben een positief effect op iedereen bij SMIT. De interacties die verder gaan dan audio en video werden gemist, dat zijn juist de interacties die op een kantoorsetting van toepassing zijn. De creativiteit, de pit en de inzichten van andere collega's. Dit zijn allemaal onderdelen waar we als smitten stiekem toch weer erg naar verlangen. Daarom is het extra fijn dat dit nu weer langzaamaan mogelijk is.

In deze pandemie zijn we toch één van de gelukkigen geweest. SMIT. heeft niet alleen vrij gemakkelijk de pandemie doorstaan, maar we groeien ook in een hoog tempo. We hebben ons best gedaan om het team wat op te fleuren met de SMIT. isolatiekit (V1 & V2).

diego-isolatiekit-v2

Heerlijke stukken fruit, maar ook een alcoholische versnapering voor in het weekend. Daarnaast een uitdagend stuk lego om de 'working monkey mind' voor even uit te schakelen. Dat is nu eenmaal gezond voor de verdere werkethos.

Gelukkig hebben we uitzonderlijke teamgenoten en uitdagende projecten, die het werk - ook al is het op afstand - tot een feest maken. We zijn erg trots op onze smitten en hoe we met z'n allen hebben gehandeld in deze Covid-periode.

Nu het team voor meer dan de helft is ingeënt tegen het Covid-virus, hebben we onze eerste volledige week al weer samengewerkt.

Dit is waarom we teruggaan naar kantoor

1. Team building

Laten we eerlijk zijn. Zoomen of met z’n allen op Google Hangouts op vrijdagmiddag komt niet in de buurt van onze face-to-face vrijdagmiddagborrel.

Mensen zijn niet geprogrammeerd om zo lang oogcontact te houden. We kunnen niet op mute gaan in het echte leven. Bepaalde grappen die we maken blijken ook echt niet te werken via Google Meet, omdat net je microfoon gefilterd wordt op het moment dat je een goeie grap maakt. En neem maar van ons aan, de grappen zijn vaak steengoed. Zonde eigenlijk, als je er zo over nadenkt...

In deze eerste week voelde het ook direct weer vertrouwd en verfrissend. Teamgenoten zagen elkaar weer als volwaardige mensen, complexe wezens met humor en persoonlijkheden. Dit voelt veel natuurlijker dan wanneer je met 12 collega's in Zoom of Google Hangouts zit.

Dan nog maar niet te spreken over de korte wandeling naar de supermarkt, of de rit naar kantoor toe. Zelfs dat was een gemis. Even in de buitenlucht een rondje lopen schept nou eenmaal een band. Het is duidelijk dat vertrouwen en een goede verstandhouding binnen het team essentieel is voor succes op lange termijn. Er is geen betere manier om dat op te bouwen dan door samen tijd door te brengen.

2. Ons persoonlijke werk-gezondheid

Het is moeilijk om het gevoel te hebben dat er voor je gezorgd wordt of dat je erbij hoort, wanneer je vergaderen op afstand minder prettig vindt. En als het werk uitdagend wordt, hebben we juist behoefte aan kameraadschap.

Het afgelopen jaar was het te gemakkelijk om binnen te blijven. Werk en leven smolten samen tot een samenhangend geheel. Iedereen zijn bank was zijn kantoor, en het kantoor was de bank. Bij ons kregen we verschillende signalen dat smitten het moeilijk vonden om de werkmodus in te schakelen, maar ook om de werkmodus uit te schakelen.

Op het moment dat de focus laag is, is het thuis moeilijk om in de werkmodus te komen. Uit onze ervaring blijkt dat dit op kantoor makkelijker gaat. Of dit nou de kantoorsfeer is of dat een collega je wijst op iets wat dezelfde dag af moet, kunnen we niet precies zeggen. Maar er gebeurt weldegelijk iets anders met ons werk-gevoel als we op kantoor zijn.

Nog veel vaker (gelukkig) komt het bij het team voor dat ze 'locked in' zijn in hun werkzaamheden. Om een voorbeeld te geven: onze developers kunnen zich onwijs vastbijten in een stuk code of in uitgebreide documentatie. Soms gaat deze focus dusdanig diep, dat het moeilijk is om überhaupt te denken aan stoppen met werken. Deze werkethos respecteren we, maar het is gezond om je dag ook eens af te sluiten.

De drempel om te blijven werken is laag. Je hoeft weinig te doen om jezelf te verplaatsen van de bank naar de keukentafel, om vervolgens achter de laptop te gaan zitten. Daarentegen, om naar het werk te gaan, moet je naar buiten lopen. Je moet je overgeven aan wat vitamine D, frisse lucht en nieuwsgierige geluiden als je je weg naar het kantoor bewandelt. Tijdens het autorijden moet je zelfs nog opletten op de weg. Je bent direct gefocust op alles wat er om je heen gebeurt. De weg naar kantoor helpt dus voor ons ook gigantisch in de rest van de werkdag.

3. Het kantoor is productiever (oké... niet altijd).

Dit is een gevaarlijke uitspraak. Niet voor iedereen geldt dit namelijk. De meeste smitten vinden het heerlijk om weer naar kantoor toe te komen. Maar we hebben ook collega's die liever thuiswerken, omdat ze daar simpelweg productiever zijn.

In het begin van de Covid-periode was iedereen erg gemotiveerd om thuis de draad op te pakken. Zoals al eerder gemeld in dit artikel zit er toch bij veel smitten een houdbaarheidsdatum aan het volledig thuiswerken. De output is dan ook simpelweg erg hoog, of je nou thuis werkt of op kantoor. Ook het communiceren (dus de input) ligt in het begin hoog. Maar het geforceerde thuiswerken heeft op lange duur voor ons gewoon niet het gewenste resultaat, als het gaat om productiviteit. Een combinatie van thuiswerken en op kantoor werken moet echter altijd mogelijk blijven.

4. Snellere communicatie & feedback verwerken

In het begin van de pandemie bewogen we online snel met elkaar. Onze meeting op maandagochtend, die we voor de Covid-periode in het leven hebben geroepen, deden en doen we nog steeds digitaal. Dat gaat prima. Onze developers beoordeelden elkaars pull requests binnen een paar uur en de gestelde vragen op Slack werden bijna in realtime beantwoord. Zoom en Google Hangouts stonden altijd tot onze beschikking om samen te debuggen of te brainstormen. Ook voor onze gebruikelijke daily standup en retrospective meetings zijn Zoom en Google Hangouts een uitkomst.Het heeft ervoor gezorgd dat er nooit een dag is geweest dat iemand vastliep op een persoonlijk- of werkgerelateerd onderwerp.

We kunnen er lang of kort over spreken, maar het is heerlijk om nu weer een extra face-to-face kantoor optie te hebben om projecten of feedback te bespreken. Alleen al de lichaamstaal van persoon naar persoon zegt veel over het verhaal dat de persoon wilt overbrengen.

5. Het kantoor nodigt uit tot creativiteit

We steken niet onder stoelen of banken dat we ons kantoor vlak voor de Covid-pandemie flink hebben geüpgraded (zie hier de verbouwing). We zijn van 50m2 naar 200m2 gegaan, inclusief een tweede verdieping. Na 4 maanden genieten van dit kantoor brak Corona uit. Hierop volgde een verandering in onze gehele bedrijfscultuur. Extra zuur, omdat we net zo'n mooi kantoor hadden.

Ons kantoor straalt nou eenmaal creativiteit uit. We hebben meerdere soorten ruimtes om te werken. Zo hebben we normale zit-sta-bureau's, maar ook hogere (vergader)tafels. Daarnaast kan je na een fijne maaltijd aan de lange lunchtafel uitbuiken in de lounge, precies naast het 4 meter hoge kozijn waar veel licht binnenkomt.

En dan is er ook nog iets met het herkenbare geluid van onze koffiemachine, de heerlijke geur van onze gebrande koffie uit de bajes en sticky notes in alle kleuren van de regenboog, die je vooral terugvindt op de door onze creatievelingen volgekladde whiteboards.

6. Klantcontact zonder Microsoft Teams, maar met goeie koffie

We hebben het afgelopen jaar ontelbare digitale meetings gedaan. Erg fijn en handig. Met onze bestaande klanten kwamen we prima uit de voeten. CMS-lessen, support sessies en zelfs brainstormsessies werden gedaan via Zoom, Google Hangouts of Microsoft Teams.

Ook gesprekken met nieuwe klanten werden digitaal gevoerd, maar daar liepen we toch soms tegen wat ergernissen aan. Een digitale kennismaking wint het nooit van een face-to-face-koffiedrink-meeting. Jezelf voorstellen en vertellen wie SMIT. is kan digitaal, maar geeft totaal niet hetzelfde gevoel als je dit op locatie kan doen. Bij de klant of in ons mooie nieuwe kantoor! We extra happy dat we weer op pad kunnen gaan. 

Wil je graag jouw vrijblijvende consult inplannen?


Pieter / Manager

Pieter helpt je graag verder!

Pieter heeft inmiddels meer dan 15 jaar ervaring met het coördineren en ontwikkelen van platforms, websites en applicaties. Met deze ervaring gaat hij hij graag om tafel om jouw nieuwe platformwensen te bespreken.


We nemen ook mensen aan > https://smit.net/vacatures

We denken graag met je mee!

Neem vrijblijvend contact op en plan een gratis brainstormsessie, gewoon om te kijken of het klikt.