Blog

Hoe kom ik bovenaan in Google?

Rik
3 minuten

De meest gestelde vraag door ondernemers aan Google, is waarschijnlijk hoe zij bovenaan kunnen komen in diens zoekresultaten. Simpel gezegd is het antwoord op die vraag;  SEO en SEA. De logische vervolgvraag is dan, wat zijn SEO en SEA? SEO staat voor Search Engine Optimization en SEA staat voor Search Engine Advertising. In dit blog concentreren we ons op SEO en hoe we bij SMIT. ondernemers ondersteunen op het gebied van SEO.


Wat is SEO?

Search Engine Optimization of zoekmachine optimalisatie, is gericht op het optimaliseren van websites, met als doel om deze zo goed mogelijk te laten scoren in zoekmachines. En dan met name in Google. Google heeft een marktaandeel van meer dan 98% voor zoekopdrachten op smartphones in het eerste kwartaal van 2020. SEO is dan ook onlosmakelijk verbonden met Google. 

Hoe werkt Google?

Om tot resultaten te komen scant Google het hele internet, lees alle websites en webpagina’s die openbaar zijn. Op basis van de content, dus alle teksten en afbeeldingen, bepaalt Google aan de hand van verschillende regels wat er op een website staat en hoe relevant deze is. Wanneer jij een zoekopdracht invoert, dan kijkt Google welke websites het beste aansluiten bij die zoekopdracht.

Vroeger werkte het algoritme van Google nog op basis van een aantal eenvoudige regels, hierdoor kon je relatief eenvoudig zorgen dat jouw website hoog in de Google zoekresultaten terecht kwam. Door als autobedrijf meerdere pagina’s op jouw website te vullen met auto gerelateerde woorden, werd je door Google al snel als relevant gezien. 

Het Google algoritme

Door de jaren heen is het algoritme van Google continu verder ontwikkeld en worden updates regelmatig uitgerold. Het optimaliseren van content op een website voor Google is dan ook een constant veranderend proces om zo in te spelen op het meest recente algoritme van Google. Doordat het algoritme steeds complexer wordt en Google minder details prijsgeeft over de werking van het algoritme is het optimaliseren van een website steeds uitdagender. Want hoewel het zoekmachine optimalisatie wordt genoemd gaat het om het optimaliseren van jouw website, de optimalisatie van de zoekmachine verzorgt Google.

On-page en off-page

SEO activiteiten zijn onder te verdelen in twee categorieën, on-page en off-page SEO activiteiten.

On-page gaat het hierbij om alles wat jij aan jouw website doet om deze te laten “opvallen” bij Google. Dit gaat om het juiste tekstgebruik, de juiste metadata en tags voor alle content. Maar ook om de techniek van jouw website, denk hierbij aan het gebruik van een SSL certificaat en bijvoorbeeld een goede pagespeed.

Off-page draait het met name om backlinks, dit zijn links op andere websites die naar jouw website verwijzen. Hierbij is de kwaliteit van die link belangrijker dan de kwantiteit. In den beginne telde enkel het aantal links nog en werden er ontelbaar websites gebouwd die enkel uit links bestonden naar andere websites.

De waarde van backlinks

Inmiddels beoordeelt Google de relevantie en kwaliteit van de backlinks, een link naar een restaurant vanaf website met restaurant reviews heeft een hogere waarde voor Google dan een link naar datzelfde restaurant vanaf de website van een autobedrijf. 

Al met al draait het bij SEO al lang niet meer om enkel en alleen je website vullen met zoveel mogelijk keywords en zoveel mogelijk links vanaf random website, Google beoordeelt autoriteit, populariteit, relevantie en techniek van elke website.

Het SMIT. CMS is voorbereid op het toepassen van SEO technieken en SMIT. kan bedrijven ondersteunen en adviseren bij het toepassen van die technieken.

Afbeelding via unsplash

We denken graag met je mee!

Neem vrijblijvend contact op en plan een gratis brainstormsessie, gewoon om te kijken of het klikt.