Blog

Hoe een prototype fase jouw startup plannen kan boosten

Tjardo
3 minuten

Het uitwerken van je concept naar een prototype is de beste manier om te testen bij je doelgroep. Het proces zorgt voor een duidelijk beeld van de mogelijkheden in het eindproduct. Tussentijds kunnen er in het designproces functionaliteiten weggehaald worden of juist worden toegevoegd. Je haalt het beste rendement uit je eindproduct en het sluit perfect aan bij de doelgroep. Maar hoe begin je? En hoe werk je naar een prototype toe?


Deel je concept met professionals

Vaak zien we dat onze klanten direct een geweldig plan hebben voor een nieuw concept. Het idee leeft en spookt al tijden in het hoofd van de klant. Dit is mooi om te zien. Deel dit enthousiasme vooral met de marketeers, webdesigners en developers die het idee om moeten zetten in een product. Het inzicht en advies van deze professionals heb je nodig om goed van start te gaan. Deze goede start begint bij een stuk concept en strategie.

Dagelijks denken onze smitten mee met de klant om van een nieuw concept een succes te maken. We delen graag de kansen, maar zien ook eventuele valkuilen. Het meedenken doen we niet alleen op technisch gebied, maar ook op het gebied van strategie en marketing. Nieuwsgierig? Maak een afspraak. Bij SMIT. Digitaal vakmanschap staat de koffie altijd klaar!

Uitschrijven van jouw concept

Het is nog fijner als je een stuk houvast kan creëren. Voordat je begint met het design is het belangrijk dat het concept wordt uitgeschreven op papier. Bedenk hoe jouw nieuwe digitale product op perfecte wijze wordt gerealiseerd. Hierbij is het vooral belangrijk dat je vanuit het oogpunt van je doelgroep probeert te kijken. Dus stel jezelf de vraag wat de persoon die het nieuwe platform of applicatie gaat gebruiken precies nodig heeft.

Check ook onze afdeling conceptontwikkeling. Hier vind je meer informatie over het uitwerken van jouw concept.

Design prototype, de beste manier om te testen

Schetsen/wireframes

Is het concept uitgeschreven? Mooi! Nu is het tijd om een design prototype uit te werken. Een webdesigner maakt eerst schetsen van de pagina's en schermen die nodig zijn voor het product. In deze fase worden de posities van diverse onderdelen bepaald. Waar komt de navigatie? Waar moet men kunnen uitloggen? Welke plek is het best om de aanvraagpagina te plaatsen? Deze en vele andere vragen zijn belangrijk om te beantwoorden in de zogeheten wireframe fase.

Design

Aan de hand van de schetsen wordt er een pixel perfect design gemaakt. In dit proces wordt er veel overlegd. Alle feedback wordt verzameld en doorgevoerd. De schetsen van het nieuwe product worden omgetoverd tot een visueel geheel. Hier is het in eerste instantie niet meer belangrijk welke onderdelen waar gepositioneerd zijn, want dit is al in de wireframe fase bepaald. In de designfase gaat het vooral om de kleuren, typografie, en uitstraling van het product. Hiermee kan je tenslotte een bepaald gevoel overbrengen bij de gebruiker.

De oplevering. Wat kan je doen met dit design prototype?

Na een aantal weken (afhankelijk van de grootte van het product) is er een prototype ontwikkeld. Nu denk je misschien: klinkt leuk, maar wat kan ik er precies mee? Wij weten wel beter, want dit stuk design is extreem waardevol voor een aantal dingen:

  1. Het concept is visueel gemaakt. Je hebt er nu een perfect beeld bij.
  2. Er is nagedacht over de perfecte gebruikerservaring.
  3. Met een prototype kan je gaan testen: Vraag om de mening van je doelgroep. De feedback die je krijgt is zeer waardevol.

Kies voor een design prototype

Het ontwerpen en ontwikkelen van een product is vrij gemakkelijk. Iedere specialist kan de wensen van een klant verwerken in een online product. Dan ziet het er helemaal goed uit, maar de echte uitdaging ligt bij het herkennen en verwerken van de behoeftes en het gedrag van de gebruiker. Wij brengen dat helemaal in kaart. Voor een online platform of applicatie is een design prototype hierbij ontzettend waardevol.


Tjardo Designer / Developer

Tjardo helpt je graag verder

Heb je vragen over dit specifieke onderwerp. Of wil je gewoon een kop koffie komen drinken om te brainstormen? Neem gerust contact op, dan gaan we aan de slag.


We denken graag met je mee!

Neem vrijblijvend contact op en plan een gratis brainstormsessie, gewoon om te kijken of het klikt.